Produkce kvalitních a bezpečných cereálních produktů s využitím různých strategií ochrany kukuřice a skladovaných produktů

Číslo projektu
1B53043

Projektový tým
Biologické centrum AV ČR, v. v. i. - příjemce koordinátor
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. - další příjemce
Ústav půdní biologie AV ČR - další příjemce
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze -další příjemce
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. - další příjemce
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. - další příjemce

Odpovědný řešitel: RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.

Financováno 
Ministerstvem zemědělství České republiky


Souhrn:
Řešení projektu spočívá ve studiu různých způsobů ochrany kukuřice proti zavíječi kukuřičnému a jejich vlivu na obsah toxigenních mikromycet a jejich toxických produktů v kukuřici a následně pěstovaných plodinách (pšenice, ječmen, hrách). Experimentálně jsou hodnoceny čtyři strategie ochrany proti zavíječi: agrotechnická, chemická, biologická a biotechnologická tj. použití geneticky modifikovaného hybridu rezistentního k zavíječi. Cílem řešení je vyhodnocení účinnosti strategií ochrany proti zavíječi, vyhodnocení spektra producentů mykotoxinů na pěstovaných plodinách, analýza obsahu vybraných mykotoxinů v produktech získaných z různých variant experimentu (kukuřičná řezanka, kukuřičná siláž, zrno kukuřice, pšenice, ječmene), analýza výskytu mikroorganismů v půdě a posklizňových zbytcích. Pro získání detailních a prakticky využitelných informací probíhá zkrmovací pokus pro zhodnocení různých faktorů pěstování kukuřice na výslednou kvalitu krmiva a zdravotní stav zvířat. Řešení projektu přispěje k zajištění vysoké kvality a bezpečnosti potravin a krmiv z kukuřice, k minimalizaci výskytu mykotoxinů a jejich producentů v produktech a k rozvoji analytických metod stanovení důležitých mykotoxinů.